KARLOVA STUDÁNKA

Karlova Studánka (původně Hinnewieder) je ojedinělá lázeňská obec uprostřed krásné jesenické přírody s nejčistším vzduchem v České republice. Obec leží 8 km jihozápadně od Vrbna pod Pradědem v údolí Bílé Opavy. Obec byla založena r. 1785 Maxmiliánem II. Františkem. Zachovalé dřevěné budovy z let 1803-1893 jsou jedinečné svou unikátní architekturou. Svou nadmořskou výškou 775m n. m. je nejvýše položenou obcí bruntálského okresu. Kousek odsud leží nejvyšší vrchol Jeseníků Praděd. Hluboké lesy spadají dolů až k lázeňským budovám. První zmínky o využívání zdejších pramenu k léčebným účelů pocházejí již ze sedmnáctého století, avšak až v 18. století byly provedeny první rozbory zdejší vody, ve kterých bylo objeveno velké množství minerálních látek. Prameny byly znovu upraveny a v jejich blízkosti byly roku 1785 postaveny dřevěné domky. Později počala výstavba lázeňských budov. Většina lázeňských budov byla postavena jednotně a stylově. Polovina 19. století znamenala největší rozvoj lázní. Léčí se zde pacienti s onemocněním dýchacích cest, s cévními nemocemi, doprovodné pohybové nemoci. Využívají především krásného přírodního prostředí a podzemních minerálních pramenů již od roku 1780. V současné době patří lázně státu. Díky své poloze nabízí Karlova Studánka nádherné zázemí pro seniory a rodiny s dětmi. V obci se nachází bazénový komplex, v zimně můžete využít 540 m dlouhou sjezdovku. Okolí nabízí spoustu turisticky zajímavých míst.

TURISTICKÉ TRASY
1. Karlova Studánka-Rezervace Bílé Opavy-Nad vodopády Bílé Opavy-Pod Ovčárnou-Barborka-U Barborky-Praděd (rozc.)-Praděd (vrchol) - 9 km
2. Karlova Studánka-Sutě-Ovčárna-U Barborky-Praděd (rozc.)-Praděd (vrchol) - 8 km
3. Karlova Studánka-Sutě-Ovčárna – 5 km
4. Karlova Studánka-Rezervace Bílé Opavy-Nad vodopády Bílé Opavy-Pod Ovčárnou-Barborka – 6km
5. Karlova Studánka-Karlova Studánka (Džbán)-Ranná-Malá Morávka – 7 km
11 fotografií

Rekreační oblast Ostružná nabízí ideální podmínky pro zimní i letní rekreaci. Ski park nabízí spoustu sjezdových a běžkařských tratí. V létě ideální pro horskou turistiku a cykloturistiku.

KARLOVA STUDÁNKA
Ubytujte se v horské chatě Pod Ostružníkem
www.podostruznikem.cz